Bodlín Bezocasý

29. října 2006 v 17:18 |  Zvířátka Afriky
Bodlíni žijí v počtu 25 druhů hlavně ve střední Africe a na Madagaskaru. Většinou připomínají kombinaci rejska a jeřka. Bodlín bezocasý, známý i jako tanrek, je největší suchozemský bodlín. Jeho srst je hrubá, šedá až rudošedá a jsou v ní ostré bodliny. V noci prohrabává listí dlouhým , pohyblivým čenichem a hledá tam červi, žáby, zdechliny a myši. Při obraně kňučí, vztyčuje ostnité chlupy na krku do podoby hřebenu, vyskakuje, vzpíná se a bez váhání kousne. Ve dne se ukrývá v hnízdě z trávy a listůpod kládů, balvanem a nebo ve křoví. Březost trvá 50-60 dní, ve vrhu je 10-12černobíle pruhovaných mláťat.Je velký 29-36cm. Jeho ocas je dlouhý 1-1,5cm. Váží 1,5-2,5kg. Není ohrožený.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.