Labuť Velká

26. října 2006 v 13:57
Je jedním z největších létajících ptáků. Je asi 150 cm dlouhá, rozpětí křídel činí asi 240 cm a váží až 13 kg. Od ostatních labutí ji poznáme podle černého hrbolu na kořeni zobáku, který je u samce více vyvinut než u samice. Vlastní zobák je oranžově červený s černým předním okrajem. Hnízdí na stojatých vodách a pomalých tocích s bohatou nabídkou potravy, vodního rostlinstva i krmení předkládaného lidmi. Jsou to původně tažní ptáci, v mírných polohách Evropy mohou přezimovat. Žijí v monogamii, párek labutí je věrný svému hnízdišti, hnízdo staví jen samice tak, že před sebou trhá kusy rostlin a klade je pod sebe, vzniká tak veliká hromada rostlinných částí. Se sezením začíná, když je snůška zpola ukončena. Hnízdí v květnu až červnu, na 5 až 7 vejcích sedí samice asi 35 dnů. Samec je na stráži v blízkosti hnízda. Mláďata vodí oba rodiče. Mláďata mají šedé prachové peří, i v opeření mladého ptáka jsou šedé, teprve během příštího pelichání zbělají a současně pohlavně dospějí. Živí se vodním rostlinstvem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.