Orel Jasnohlasý

28. října 2006 v 21:30 |  Zvířátka Afriky
Orel jasnohlasý

Výskyt

Téměř celá Afrika jižně od Sahary. Žije poblíž vodních ploch.

Fyzický popis

Orel jasnohlasý je velmi nápadný svým zbarvením. Hlava, hruď , ocas a záda jsou bílé. Břicho a ramena má červenavě hnědé. Křídla jsou černá. Duhovka, ozobí a nohy jsou žluté. Pařáty a přední část zobáku jsou černé. Samice je větší než samec. Barva opeření se neliší.

Chování

Orel jasnohlasý se ozývá známým melodickým hlasem, který mu dal i jméno. Zaklání přitom hlavu dozadu a vydává zvuk, který je slyšet do velké vzdálenosti..

Potrava a lov

Živí se malými savci, ptáky i plazy. Někdy požírá i mršiny, ale specializuje se na lov ryb. Sedí na nějakém vyvýšeném místě a pozoruje hladinu vody. Jak se nějaká ryba octne u hladiny, tak se rychlým letem snese k vodě a zaútočí. Těsně nad hladinou vytrčí pařáty směrem dopředu, popadne rybu a za letu si ji odnáší. Někdy krade ryby i jiným ptákům. Je shopný ulovit rybu stejně těžkou jako je sám.

Rozmnožování

V období hnízdění se páry stěhují co možná nejblíž k vodě. Staví si hnízdo většinou na vysokých stromech. Brání si svůj revír před jinými orly a zahánějí je. Poletují nad svým územím a hlasem dávají jasně najevo, že je území obsazené. Když se i přes tato varování nedá vetřelec na ústup, ptáci se do sebe pustí. Chytí se vzájemně za pařáty, rotují kolem své osy a přitom padají k zemi. Někdy jsou do boje tak zabraní, že než se stihnou pustit, skončí na stromě nebo ve vodě.

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.