Pakůň

22. října 2006 v 17:17 |  Zvířátka Afriky
PAKŮŇ BĚLOOCASÝ
Pakůń běloocasý

Výskyt

V afrických parcích a rezervacích a na soukromých farmách. Ve volné přírodě vyhuben.

Fyzický popis

Pakůň běloocasý je menší než pakůň žíhaný. Na první pohled zaujme jeho vzhled, vypadá totiž jako čert. Rohy tvoří na vrcholu hlavy širokou základnu a pak se stáčejí do oblouku směrem nahoru a jsou velmi ostré. Samice mají rohy kratší a slabší. Zbarvení těla je hnědé. Hříva na krku je bílá a černě lemovaná. Ocas je bílý. Má delší černé chlupy na čenichu, pod bradou a mezi předníma nohama.

Chování

Jsou to společenská zvířata a při migraci tvořívali velká stáda. Jsou poměrně agresivní a v zajetí zabili několik lidí.

Potrava

Pakůň spásá různé druhy trav i velmi tvrdé druhy. Nepotřebuje denně pít.

Rozmnožování

Samci mají svá teritoria, která si pečlivě hlídají a snaží se udržet svůj harém pohromadě. Páří se pouze teritoriální samci. Při soubojích může dojít k vážnému zranění i k smrti protivníka. Samice rodí po 240-255 denní březosti 1 mládě. Tele se do 10 minut dokáže postavit na vlastní nohy a do jednoho měsíce od narození se částečně pase. matka ho přibližně ve 4 měsících odstaví, ale mládě s ní zůstává až do dalšího porodu.

Způsoby komunikace

hlasová: ozývá se silným bučním , které zní jako "gn-úúú" a je slyšet na několik kilometrů, dostal podle něj i jméno
Pakůń běloocasý
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.