Sup Africký

22. října 2006 v 17:29 |  Zvířátka Afriky
SUP AFRICKÝ
Sup africký

Výskyt

Afrika jižně od Sahary mimo deštného pralesa. Najdeme ho na savanách, polopouštích i v hornatých oblastech.

Fyzický popis

Sup africký má světle šedé až hnědé zbarvení celého těla. Hlava a krk je světle šedá až bílá. Límec bílého peří na kořenu krku. Spodní část zad a kostrč jsou bílé. Zobák je silný a tmavý až černý. Tmavá duhovka i pařáty. Mladí ptáci jsou více do hněda a mají tmavší krk a hlavu.

Chování

Je jedním z nejrozšířenějších supů v Africe. Jako ostatní supi je po dlouhé hodiny schopen létat ve velkých výškách a pátrat po kořisti.

Potrava a lov

Požírá především mršiny, ale zabíjí i nemocná a slabá zvířata. Slétá se u nich ve velkých množstvích a když je v dostatečném možství, dokáže odehnat od kořisti i velké dravce. Neustále se přibližují ke zdechlině a dokáží takhle znervóznit a přimět k opuštění mršiny například levharta.

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.