Zebra Damarská

28. října 2006 v 21:21 |  Zvířátka Afriky
ZEBRA DAMARSKÁ
Zebra damarská

Výskyt

Jižní angola, oblast Damarska v jihozápadní Africe. Obývá savany a

Fyzický popis

Zebra damarská má široké černé pruhy na žlutohnědém podkladu a toto pruhování je ještě více potlačeno než u zebry Chapmannové. Mezi černými pruhy má ještě světle hnědé mezipruhy, které je jakoby vybledlé na zadních nohou. Pruhování nedosahuje až ke kopytům, nad kopyty už není výrazné a téměř se ztrácí.

Chování

Žijí ve stádech s 6-20 jedinci. Vedoucím zvířetem je samec, ale veškeré denní činnosti má na starosti vůdčí klisna, která si udržuje odstup od podřízených klisen. Klisna vede skupinu při přesunech a za ní následují ostatní klisny podle svého postavení a jako poslední jde obvykle hřebec. Tyto rodinné skupiny jsou stálými svazky na rozdíl od zeber Grévyho. Klisny zůstávají v rodných skupinách po celý život. Hřebec brání svoji rodnou skupinu před jinými hřebci a také predátory, kopáním a kousáním. Je prokázáno, že zebry pomáhají svým druhům v nesnázích. Při pastvě na sebe zvířata neustále volají a ujišťují se, že jsou pořád v dosahu. Nejméně jedno zvíře je vždy ve střehu. Zebry se často pasou společně s pakoni a je to ku prospěchu obou druhů. Mladí samci tvoří mládenecká stáda. Rodiné skupinky se mohou spojit do obrovských stád.

Potrava

Různé druhy trav i tvrdých, které jiná zvířata nespásají. Samozřejmě ale preferují čerstvou trávu po deštích. Potřebují pravidelně vodu.

Rozmnožování

Hřebci si hlídají své klisny a nedovolují jiným samcům páření s vlastními klisnami. Většinou se rodí 1 hříbě, které se už za 5-15 minut po porodu postaví na vlastní nohy. Hříbě je odtaveno kolem 1 roku.

Ohrožení a ochrana

Není ohrožena.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 makiska makiska | 14. dubna 2008 v 9:18 | Reagovat

celkem dobryyyyyy makiska

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.